Perły dla zachodniopomorskich przysmaków
Regionalne wyroby, wytwarzane od lat tymi samymi metodami, wyróżniające się jakością i smakiem – kolejnych pięć takich produktów z Pomorza Zachodniego doceniła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Prestiżowe nagrody – Perły 2021 - zostały wręczone w najbliższy weekend. Podczas organizowanych w Poznaniu targów „Smaki Regionów” województwo zachodniopomorskie zaprezentowało nie tylko swoje kulinarne bogactwo, ale również przebogatą ofertę turystyczną.
Specjały, które zostały nagrodzone podczas targów w Poznaniu, są znane i cenione przez smakoszy, mieszkańców i turystów odwiedzających Pomorze Zachodnie. Nominacje do tytuły „Perły 2021” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsi producenci, ekologiczne gospodarstwa, restauratorzy zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach.
- Na Pomorzu Zachodnim możemy pochwalić się bogactwem niezwykłych smaków. W regionalnej kuchni wyraźnie zaznacza się kulturowa mozaika tworzona przez mieszkańców tych ziem. Różnorodność jest naszą kulinarną siłą – ocenia wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz. – Regionalne pyszności zachwycają oryginalnością, jakością, ale też fascynującą historią powstania danego produktu czy potrawy.
Prestiżowe tytuły i efektowne statuetki podczas poznańskiej gali „Smaki Regionów” otrzymało w tym roku pięć produktów z województwa zachodniopomorskiego:
Faszerowany udziec z dzika – Justyna i Roman Kaweccy, gospodarstwo „Zielona Dolina”.
Miód lipowy – Maria i Jan Kołosowscy, Miody Puszczy Barlineckiej
Tort Mocca – Jan Tabiński, PPH TAST
Sok jabłkowy NFC 100% - Sady Rajewscy
Salceson przelewicki – Ireneusz Jung
Na Pomorze Zachodnie pojechały również nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawane osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Nagrody otrzymali:
Iwona Niemczewska – szefowa kuchni i właścicielka restauracji „Po drugiej stronie lustra w Szczecinie” oraz Elżbieta Kuczma – właścicielka gospodarstwa „Zagon” w Ząbrowie, słynącego z Ogórków Kołobrzeskich, kiszonych z zastosowaniem naturalnej wody solankowej.
Targi „Smaki Regionów 2021” odbyły się 2-4 października w obiektach Międzynarodowych Targów Poznańskich. Województwo Zachodniopomorskie od wielu lat uczestniczy w wydarzeniu, promując produkty lokalne i regionalne oraz tradycje kulinarne z Pomorza Zachodniego. Podczas tegorocznych targów zaprezentowało się ośmiu wystawców z naszego regionu, m.in. producenci miodów i przetworów z warzyw. Ekspozycja województwa zachodniopomorskiego objęła powierzchnię 80 m kw., a drewniana zabudowa i zieleń nawiązywały do tematyki ekologicznej. Z myślą o zwiedzających przygotowano również tzw. strefa konsumpcji, z zachowaniem norm sanitarno-epidemiologicznych. Atrakcją stoiska Pomorza Zachodniego była również prezentacja oferty turystycznej regionu.
Źródło: Biuro prasowe Urzędu Marszałkowskiego