Pani Elżbieta Kuczma Laureatem Nagrody "Klucz do Polskiej Spiżarni"
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Siła w Grupie" w Gościnie, z radością informuje że Pani Elżbieta Kuczma prowadząca wspólnie z mężem gospodarstwo "Zagon", produkująca m.in. "Ogórek kołobrzeski" , na tegorocznych targach "Smaki regionów" w Poznaniu otrzymała prestiżową nagrodę "Klucz do polskiej spiżarni". Gala wręczenia nagród odbyła się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich w dniu 03 października 2021 r. o godz 13.00. W związku z bardzo ważnym wydarzeniem rodzinnym Pani Elżbieta Kuczma nie mogła osobiście odebrać tej nagrody, w jej zastępstwie uczynił to Prezes Stowarzyszenia Pan Włodzimierz Wróbel. Podczas Walnego Zebrania Członków Stowarzyszenia w dniu 07 października "Klucz do Polskiej Spiżarni" został uroczyście przekazany w ręce nagrodzonej. Do gratulacji przyłączyły się również władze Miasta Gościno.
Kilka słów o pracy Pani Elżbiety Kuczmy, która mimo ogromu zajęć w swoim gospodarstwie, znajduje czas na działalność w naszym Stowarzyszeniu pełniąc funkcję Wiceprezesa.
Pani Elżbieta Kuczma wraz z mężem Sławomirem prowadzi 13 hektarowe gospodarstwo „Zagon” w Ząbrowie gmina Gościno, powiat kołobrzeski. Państwo Kuczma zajmują się produkcją "Ogórka kołobrzeskiego". Ich ogórki zajęły pierwsze miejsce i zrobiły furorę w 2004 roku na konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo, organizowanym przez Polską Izbę Produktu Reginalnego i Lokalnego. W 2005 roku na Międzynarodowych Targach Poznańskich otrzymały “Perłę 2005”, jako nalepszy produkt żywnościowy roku. Przy swojej produkcji stosują metody ekologiczne, sąsiedztwo roślin. Uznali, że bardzo dobrym sąsiadem dla ogórka jest chrzan ( jego korzeń), podobnie jest z czosnkiem i koprem które rosną w sąsiedztwie, a potrzebne są do kiszenia. Wszystkie surowce uprawiane są w ich własnym gospodarstwie. Jedynie solankę pozyskują ze źródła solankowego z Kołobrzegu. W 2006 roku jako pierwszy produkt województwa Zachodniopomorskiego "ogórek kołobrzeski" został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Produkt ten zdobywa wiele nagród m.in.: medale MTP rok 2013 i 2017, dyplomów, nominacja”Orły Wprost 2018” – Orzeł Polskiego Rolnictwa, Nagroda Starosty Kołobrzeskiego “Perła Powiatu” za działalność proekologiczną i promowanie dziedzictwa kulinalnego Powiatu Kołobrzeskiego oraz Pomorza Zachodniego. Pomimo zwiększania produkcji popyt przewyższa podaż, prowadzona jest również sprzedaż bezpośrednia.Klienci przyjeżdzają z najdalszych okolic całej Polski i nie tylko. "Ogórek kołobrzeski" zamawiany jest na Polskie wesela w Paryżu, Londynie, Rzymie, trafiły do Holandii, a nawet na Sri Lankę. Trudno wręcz wymienić wszystkie kraje, w których się pojawiły. Ponadto Pani Elżbieta Kuczma jako Doradca Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach wykazała się szczególnym wsparciem w promowaniu i wspieraniu działań związanych z produktami tradycyjnymi, regionalnymi i lokalnymi na terenie Pomorza Zachodniego. Zidentyfikowała i zgłosiła do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 28 produktów z powiatu kołobrzeskiego, które zostały nagrodzone.