LGD Siemyśl Goscino Kołobrzeg Karlino Białogard Ustronie Morskie Rymań Dygowo

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów 2025

02-04-2025

Jak smakuje Pomorze Zachodnie?

Rusza konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

 

Pomorze Zachodnie to region, który wciąż odkrywa nowe smaki, aromaty i przepisy.

Mieszkańcy województwa będą mieli kolejną okazję, by podzielić się swoimi pomysłami.

Rusza jeden z najbardziej znanych kulinarnych konkursów w kraju „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

 

Do 31 lipca 2025 roku jest czas na przesłanie zgłoszenia z opisem przygotowanego specjału.

 

Zgłoszenia do konkursu  przyjmowane są przez Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach

Barzkowice 2, 73-134 Barzkowice

 

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs z długoletnią tradycją. Głównym jego celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie oraz Urzędy Marszałkowskie.

 

Co roku jesteśmy miło zaskakiwani przez naszych mieszkańców. Otrzymujemy bowiem kolejne zgłoszenia, które pokazują kulinarne historie i bogactwo smakowe regionu. Liczę, że będzie tak i w tym roku, dlatego serdecznie zapraszam do uczestnictwa w konkursie. To doskonały sposób, by pochwalić się tym, co lokalne, co wytwarzane tradycyjnie z wielką pasją, a przede wszystkim co dobre – mówi marszałek województwa Olgierd Geblewicz.

 

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma ugruntowaną pozycję i zdobył miano kompleksowego przedsięwzięcia dokumentującego i promującego regionalne i lokalne produkty żywnościowe. Często zgłoszenie do konkursu jest pierwszym etapem do uzyskania wpisu na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w skali europejskiej do zdobycia takich certyfikatów jak: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne.

 

 

Jak będzie smakować Pomorze Zachodnie zależy od zgłoszeń.  W konkursie na poziomie wojewódzkim udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

 

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:

produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

produkty regionalne pochodzenia roślinnego

napoje regionalne

i inne produkty regionalne

 

Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, który do 31 lipca 2025 roku będzie przyjmował zgłoszenia do konkursu. Formularz zgłoszeniowy i wszystkie potrzebne dane dostępne są na stronach internetowych: 

 https://wrir.wzp.pl/aktualnosci/jak-smakuje-pomorze-zachodnie-rusza-konkurs-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-0 

 https://zodr.pl/zinet/nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-2/

 

 

Finał wojewódzkiej części konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbędzie się
7 września 2025 roku w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej

 

Komisja konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych podczas finału wojewódzkiego produktów przyzna: po jednej nagrodzie głównej w każdej z kategorii oraz wyróżnienia.

 

Podczas wojewódzkiego finału przyznawane będą nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”.

O taką nominację mogą ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu.

Produkty, które otrzymają „Perłę” reprezentować będą Pomorze Zachodnie podczas ogólnopolskiego finału konkursu, który odbędzie się 26 września 2025 roku podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

Adres

            • Adres: ul. IV Dywizji WP 58
              78-120 Gościno
            • Email: gcagoscino@op.pl
            • Przed wizytą w biurze, prosimy o umówienie się telefonicznie:
              • tel.kom.: 
                • +48 601 883 504
                • +48 535 922 363
              • tel./fax: +48 94 35 13 371
            • Godziny otwarcia: poniedziałek - piątek 7.00-15.00
            • Licznik odwiedzin:
website counter widget