LGD Siemyśl Goscino Kołobrzeg Karlino Białogard Ustronie Morskie Rymań Dygowo

W drodze po "Perłę". Regionalni finaliści zmagań kulinarnych

24-08-2021

Masło 82% ze śmietanki ukwaszonej
Masło 82% ze śmietanki ukwaszonej

Znamy finalistów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na poziomie regionalnym. Uroczysty finał i wręczenie nagród odbyło się 21 sierpnia br. w Przelewicach. W wydarzeniu uczestniczył wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XX przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

- Ten kulinarny konkurs łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, którzy są skupieni wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych i przygotowywaniu potraw według tradycyjnych receptur. Gratuluję zwycięzcom i życzę dalszych sukcesów na swojej kulinarnej drodze - mówił Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.

W konkursie na poziomie regionalnym udział mógł wziąć każdy, kto przedstawił żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:

1. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego
• Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
Roman Kawecki – kiełbasa gruba z dziczyzny, Gospodarstwo Agroturystyczne „Zielona Dolina”
• Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
Małgorzata Zybała – paprykarz z płoci, KGW „Malwy” w Tetyniu
• Podkategoria: produkty mleczne
Stara Mleczarnia w Bobolicach – Masło 82% ze śmietanki ukwaszonej
• Podkategoria: miody
Pasieka Rzeplino, Rafał Czarnecki – Miód nostrzykowy

Wyróżnienia:
- Zakład Przetwórstwa Spożywczego Michał Szukalski - Kiełbasa Galicyjska
- Danuta Kaczmarek – Osełka maślana znad Chocieli
- Piotr Wójcik – Miody z kolonii Przydargiń

2. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego
• Podkategoria: przetwory owocowe
KGW Strzebielewo – Iwona Smółka – Gruszki w occie
• Podkategoria: przetwory warzywne
Waldemar Borecki – Domysłowskie maślaczki
• Podkategoria: produkty zbożowe
GS „Sch” Boblice – Danuta Karpińska – Chleb bałtycki z Bobolic
• Podkategoria: wyroby cukiernicze
Jadwiga Glaser – Pierniki ze skraju
Puszczy Nalibockiej

Wyróżnienia:
- Romualda Rosiak – Makowiec rodowy
- Jolanta Lipińska – Dżem z czarnej porzeczki
- Urszula Nowak – Syrop z buraka cukrowego

3. W kategorii napoje regionalne
• Podkategoria: napoje bezalkoholowe
KGW Strzebielewo – Iwona Smółka – Kwas buraczany
• Podkategoria: napoje alkoholowe
Winnica Bekasiak – Wino Solaris 2020, półwytrawne, białe
Wyróżnienia:
- Urszula Mejer – Syrop lawendowy

4. Inne produkty regionalne
KGW Strzebielewo – Iwona Smółka – Ocet z papierówki

Wyróżnienia:
- KGW Jarzębina – za promowanie produktów i dań lokalnych

Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 3 października br.  podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów  w Poznaniu.

W tym roku przedstawicielami z Pomorza Zachodniego, którzy powalczą o „Perłę” są:
- Faszerowany udziec z dzika – Justyna i Roman Kaweccy
- Pasztet marwicki z królika – Norbert Dobosiewicz
- Twaróg kozi marwicki – Cezary i Edyta Szczupak, gospodarstwo ekologiczne Frykas
- Miód lipowy – Maria i Jan Kołosowscy, pasieka Medus
- Tort Mocca – Jan Tabiński – PPH TAST
- Sok jabłkowy NFC 100% - Sady Rajewscy
- Salceson przelewicki – Ireneusz Jung

Galeria

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” - finał regionalny
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” - finał regionalny
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” - finał regionalny
Salceson przelewicki
Wino Solaris 2020
Syrop z buraka cukrowego
Masło 82% ze śmietanki ukwaszonej
Kiełbasa gruba z dziczyzny
 
Źródło: serwis prasowy Urzędu Marszałkowskiego

Adres

          • Adres: ul. IV Dywizji WP 58
            78-120 Gościno
          • Email: gcagoscino@op.pl
          • Przed wizytą w biurze, prosimy o umówienie się telefonicznie:
            • tel.kom.: 
              • +48 601 883 504
              • +48 669 588 910
            • tel./fax: +48 94 35 13 371
          • Godziny otwarcia: poniedziałek - piątek 7.00-15.00
          • Licznik odwiedzin:
    website counter widget